Lu Marivoet

Voor mij voelt het alsof dit werk mij op het lijf geschreven is, dat ik er als het ware spontaan naartoe evolueerde vanuit mijn onderzoek en interesses als danseres, choreografe en dansdocente. Ik ervaar het als een steeds verder gaande verdieping en verruiming van de “rode draad” die ik in mijn leven lijk te volgen en ik ben Martine Hoerée zeer dankbaar dat ze me inwijdde in de craniosacraal therapie en me er bewust van maakte hoe de basis van dit werk al aanwezig was in wat ik deed.

Al doende, voelend en luisterend naar wat zich in en rond mij afspeelde, merkte ik hoe belangrijk ik het vond oordelen op te schorten, te luisteren naar het lichaam en het te respecteren. Autonomie is daarmee verbonden, als jezelf opnieuw toeëigenen, de verantwoordelijkheid opnemen voor je eigen leven.

Ik besteedde als danseres veel aandacht aan het bewustworden van alle waarnemingssystemen van het lichaam. Die bleken een sleutel te zijn naar het bewust ervaren van de constante verbinding en interactie tussen wat er binnen in het lichaam gebeurt en in de tijdruimte rondom. Voor mij situeert schepping en leven zich in die interactie.

Mijn groententuin doet die ervaring van verbondenheid nog dieper in mij doordringen. Hij toont mij het zelfregulerend en zelfhelend vermogen van de natuur. Ik leer er de cycli van het leven te begroeten en de tijd te waarderen die nodig is om te kiemen, te groeien, te rijpen en te sterven.

De omschakeling in mijn leven, van danseres naar craniosacraal therapeute werd en wordt liefdevol en zeer diepgaand ondersteund door Sarah Van den Heuvel. Ik ben haar ontzettend dankbaar voor de pretentieloze ontvankelijkheid waarmee ze mij in al mijn “toestanden” onthaalde, me de veilige ruimte gaf om bij mijn pijn en mijn kracht te komen.

Met die schat aan ervaringen benader ik de biodynamische craniosacraaltherapie van Franklyn Sills. Ik volgde een craniosacraal opleiding bij O-KI en assisteerde Martine Hoerée in de uitbouw van de CranioSacraal AutoDynamisch combinatie van beweging en craniosessies (CSAD). Ik geraakte in de ban van de embryonale ontwikkeling van de mens en werd gefascineerd door de manier waarop verschillende lagen van onze hersenen bepalen hoe we ons voelen, gedragen en onszelf en de wereld rondom ons begrijpen. Ik verdiepte mij in Focusing van Eugene Gendlin en in de materie van trauma en traumaverwerking van Peter Levine.

Hoe langer, hoe meer geraak ik ervan doordrongen dat alles in essentie zeer duidelijk en eenvoudig is, als je de ruimte en moed hebt om aan te komen (in plaats van snel te gaan lopen), als je luistert, voelt en observeert zonder onmiddellijk te interpreteren en te oordelen. Er zijn momenten waarop ik mezelf als heel ervaar, deel uitmakend van het Leven in al zijn verschijningsvormen en van het groeiproces van Bewustzijn en dat maakt mij zeer blij en dankbaar!

%d bloggers liken dit: